Gümüşhane Çelik konstrüksiyon

Gümüşhane Çelik konstrüksiyon 

Çelik Konstrüksiyon Nedir?

Çelik konstrüksiyon yapılar hakkında aklımızdaki sorulara yanıt bulabilmek için en önce çelik konstrüksiyonun ne işe yaradığını bilmeliyiz. Çelik konstrüksiyon, yapı kurulum tekniklerinden biridir. Bu teknik, tümden çerçeveye bağlı bir ev, iş tesisi veya herhangi bir yapının, çatı ve tuğlalarını desteklemek için dörtgen bir ızgarada inşa edilmiş dik çelik yönteminin gelişmesi ile ortaya çıkmıştır. Böylelikle oldukça katlı binaların ve gökdelenlerin yapımı çelik konstrüksiyonlar ile olası kılınmıştır.

Çelik konstrüksiyon bir çeşit erken fabrikasyon tekniğidir. İnşa edilecek yapının ihtiyaçlarına gore evvelinde hazırlanan çelik konstrüksiyon iskeleti, yapıyı oluşturacak biçimde monte edilir. Bu da inşaat periyodunu hızlandırır ve yapının dayanıklı ve sağlam halde inşa edilmesine imkan tanır.

Çelik Konstrüksiyon Uygulama Aşamaları Nelerdir?

Yapı ve inşaat sektöründeki teknolojik gelişmelerin sağlamış olduğu avantajlara artık değişik tarzda inşa seçeneklerini de katabiliriz. Yenilenen ve günbegün sürekli değişen teknolojik gelişmeler ile çelik konstrüksiyon yapılar, ev, bina, hastane, okul vb. yaşam alanlarının yanı sıra endüstriyel alanlarda yapınak ve üretim sahalarının inşasında da son yılların en oldukça tercih edilen yapı tekniği olmuştur. Klasik inşaat yöntemlerine alternatif olan çelik konstrüksiyon, alternatif seçeneklere göre oldukça daha süratli ve dayanıklı yapılar ortaya çıkmasını sağlıyor. Sağladığı avantajlarından dolayı geleceğin mimarisi olarak yayınlanan çelik konstrüksiyon yapılar, endüstriyel tesisler, fabrikalar, üretim sahaları, iş merkezleri, rezidanslar, okullar, hastaneler, alışveriş merkezleri, spor sahaları ve stadyumlar şeklinde birçok alanda ilk tercih olmaktadır.

Neden Çelik Konstrüksiyon?

Yapılarda beton yerine çelik kullanılmasının birtakım sebepleri bulunmaktadır .

  1. Çelik sağlamlığı , direnci ve dayanıklılığı ile beton ve tahta yapılara gore daha avantajlıdır.
  2. Kötü zeminli yerlere ahenkli , taşımış olduğu yüke oranla daha az yer kaplıyor .
  3. Uzama , esneme ve yük altında biçim değiştirip yükleme kalkınca eski mukavemetini sürdürebiliyor .
  4. Çelik Konstrüksiyonun Çalışma Mantığı Nedir?

    Haddelenmiş, doğrusu sıralı birtakım işlemler sonucu istenilen biçime getirilen çelik profil veya çelik sütun kesitleri “I” harfinin şeklini alır. Bu şekle getirilmiş bir kolonun iki geniş flansı, yapıdaki tazyik stresine daha iyi dayanmak için kiriş üzerindeki flanslardan daha kalın ve geniştir. Bunun için çoğu zaman betonla doldurulmuş kare ve yuvarlak çelik borular da kullanılabilir. Çelik kirişler sütunlara cıvata ve dışlı rabıta elemanları aracılığı ile bağlanır. Bu çelik kirişler ile merkezi esas alan bir örgü oluşturulur ve bu örgü de yüksek boyutlu yapıların ayakta kalmasını sağlar. İşte çelik konstrüksiyon yapılar bu işleyişle ayakta kalır.

    Çelik Konstrüksiyon Yapının Ömür Süresi Nedir?

    Çelik konstrüksiyon yapıların ömrü saf metalden üretildikleri için öteki beton yapılara oranla oldukca uzundur. Örneğin çelik yapılar beton yapılar gibi zaman içinde korozyona uğramaz ve yıpranma , çatlama şeklinde durumlar gözlenemez . Ayrıca beton yapılarda döşeme montajı sadece bir kez yapılır ve artık değiştirilmesi mümkün değildir. Oysa ki çelik konstrüksiyon yapılarda istenildiği an döşem yapıları yenilenebilmektedir. Ayrıca beton malzemeli yapılarda telefon kabloları , duvarların içlerinden geçen elektrik tesisatları , elektronik donanımlar vb. değiştirilmesi ve yenilenmesi çpk zorken çelik konstrüksiyon yapılarda bu değişiklikler ve yenilemeler çok rahat yapılabilmektedir.

Resim
X